TANDARTS // Ik lag van de week in de tandartsstoel en ik probeerde te ontspannen. Want ik weet uiteraard: Ontspannen = minder pijn.
Relax Rianne, jij kunt dit. Niet op de pijn letten, maar focussen op het einddoel. Straks heb je je baby! Eh, ik bedoel, een stralend gebit.
Toch koos ik bij voorbaat al voor een verdoving bij de tandarts, omdat ik wist dat het veel pijn ging doen.
Waarom zou je wel een verdoving nemen bij de tandarts, maar geen pijnstilling tijdens je bevallingen? Ik maakte deze keuze heel bewust en ik ga je uitleggen waarom.
1. Allereerst: ik nam eigenlijk wel pijnstilling tijdens mijn bevallingen. Ik ging namelijk onder de warme douche staan, nam een warm (beval)bad, gebruikte een warme kruik, kreeg tegenruk van mijn partner – allemaal manieren om de pijn te verminderen en dragelijker te maken. Ik gebruikte dan misschien geen medicatie, maar deed zeker wel aan pijnbestrijding!
2. Omdat tandpijn (en de meeste andere pijn) een alarmfunctie heeft. Joehoe, er gaat iets niet goed, doe iets! Bevalpijn daarentegen is geen signaal dat er iets mis gaat, maar juist een signaal dat er iets heel goed gaat. Je lichaam is hard aan het werk met een natuurlijk proces: ze zorgt dat je kindje naar buiten komt. Zoals je spierpijn kunt voelen wanneer je sport. Tijdens je bevalling is je lichaam is aan het pieken; ze levert een topprestatie.
3. Omdat, in tegenstelling tot een verdoving bij de tandarts, een ruggenprik het natuurlijke proces van de bevalling in de war kan gooien. Het zorgt dat je een grotere kans hebt op andere interventies tijdens je bevalling en meer risico loopt op een kunstverlossing of keizersnede.
4. Omdat je bij het opvangen van weeën meestal bewegingsruimte hebt en kunt zoeken naar en houding die helpt om de pijn te managen. Daarbij kun je zuchten, zingen of oergeluiden maken die je helpen de weeën door te komen. In de tandartsstoel kan dat niet.
5. Omdat je lichaam zelf pijnstillers aanmaakt als je bevalt. Als reactie op natuurlijke weeën komen er endorfines vrij: een morfine-achtig stofje dat zorgt dat je je chill voelt en minder pijn ervaart. Lichaamseigen pijnbestrijding dus.
Ongeveer daarom.
// Tot slot: Het maakt mij niet uit op welke manier jij je pijn wilt managen tijdens je bevalling. Wel vind ik het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Er is bijvoorbeeld meer pijnstilling te bedenken dan alleen een ruggenprik. Heb je wel eens van de Tens gehoord? Een gouden apparaatje (figuurlijk dan) die zonder bijwerkingen op natuurlijke wijze de pijn van de weeën dragelijker maakt door het afgeven van pulsen. De Elle Tens heb ik altijd in mijn doulatas en kun je laagdrempelig uitproberen. Daarnaast bestaat er ook een pethidine-injectie, morfinepompje en lachgas. Deze zijn niet allemaal in elk ziekenhuis verkrijgbaar, maar het is de moeite waard om ernaar te vragen als je medische pijnbestrijding overweegt.
Doula Rianne Versteeg-Aantjes
Praktijk Febe
06 234 783 65
info@praktijkfebe.nl
Lopikerkapel, +45km
Foto's op deze website:
Alle rechten voorbehouden | Praktijk Febe | Privacyverklaring |