Blog

door Rianne Versteeg 16 oktober 2024
Je weet het niet.
door Rianne Versteeg 15 juli 2024
Onze christelijke zwangerschapscursus Zuiver Zwanger is nu ook Live te volgen! Lees alle informatie in deze post.
door Rianne Versteeg 13 oktober 2023
Pijnloos bevallen dankzij Jezus? Over 'Supernatural Childbirth' en bidden voor een pijnvrije bevalling.
door Rianne Versteeg 25 juni 2023
WAAROM EEN CHRISTELIJKE DOULA? // Ken je het rustgevende, pijnstillende effect van iemand die er helemaal voor je is? Bij een bevalling noemen we dit het doula-effect. Uit analyse van meerdere onderzoeken is gebleken dat vrouwen die tijdens hun hele bevalling door één dezelfde persoon (anders dan de partner) worden gesteund, aanzienlijk minder behoefte hebben aan pijnstilling. Ook zijn er bij deze bevallingen minder medische interventies nodig en gaat het na de geboorte vaak beter met moeder én kind. Zo'n groot verschil kan een doula maken. Een doula is iemand die behalve het ondersteunen, bemoedigen en dienen geen andere agenda heeft. Die niet op de klok kijkt en er gewoon helemaal voor jullie is. Een stukje mentale zorg, naast al het medische. Een christelijke doula doet ongeveer hetzelfde als een doula die niet gelovig is. Toch is er een belangrijk verschil: zij kent jouw Maker. Zij weet waar je je vertrouwen vandaan haalt als het zwaar is. Ze snapt dat een Bijbeltekst, christelijke muziek of gebed een bemoediging voor je kunnen zijn. Ze bidt voor je. Lijkt het je fijn om een extra steun en toeverlaat te hebben tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd? Vindt jouw partner het een fijn idee als hij niet in zijn eentje verantwoordelijk is voor jouw mentale ondersteuning? Willen jullie samen goed voorbereid de bevalling in gaan? Zeker weten dat er een vertrouwd gezicht naast je staat, waar de bevalling ook plaatsvindt en hoe lang die ook duurt? Dan is een doula een goed idee. Klik op de knop om te ontdekken welke christelijke doula's er in jouw omgeving werkzaam zijn!
door Rianne Versteeg 17 februari 2023
BENAUWD // Wanneer je angstig bent, maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Er is één hormoon dat daar fantastisch tegen werkt: oxytocine. Oxytocine verlaagt cortisol juist; deze twee kunnen niet tegelijk pieken. De stress van cortisol kan niet blijven bestaan wanneer oxytocine rijkelijk stroomt. Hoe dat in de praktijk werkt? Knuffelen, aangenaam aangeraakt worden, over fijne dingen praten, samen zingen of lachen - deze dingen verhogen je oxytocine en werken dus stressverlagend. Oxytocine maakt kalm en geeft ademruimte. In de Bijbel staat het heel treffend: Volmaakte liefde drijft angst uit (1 Joh. 4:18). Je kunt gewoonweg niet èn volledige liefde ervaren, je veilig en geliefd weten, èn angstig zijn. Één van beide zal sterker zijn en de ander belemmeren. Oxytocine (het liefdeshormoon) speelt een onmisbare rol tijdens je bevalling. Het zorgt onder andere voor effectieve weeën en de hechting met je kindje. Angst en stress remmen en verstoren dit hormoon. Wanneer je gespannen bent, zal dat het proces van ontsluiten tegenwerken. Dit waarom het zo belangrijk is om je angst in de ogen te kijken voordat je gaat bevallen. Ben je bang voor je bevalling? Laten we hierover in gesprek gaan. Ik denk graag met je mee over wat jou zou kunnen helpen om die angst minder ruimte te geven. Laten we samen zoeken, voelen, praten, bidden - en als je wilt sta ik als doula naast je wanneer je bevalt. Je kunt mij zien als een ambassadeur van Gods liefde. En je weet; in aanwezigheid van die liefde krijgt de angst het benauwd.
door Rianne Versteeg 17 februari 2023
WAT HET KOST // Mijn product ben ik zelf. Het is alles wat ik heb. Mijn kennis en ervaring. Mijn volle aandacht. Mijn support. Mijn liefde. Mijn tijd. Mijn toewijding. Mijn gebed. Mijn continue aanwezigheid op één van de meest betekenisvolle momenten in jullie leven. Veel mensen vinden het makkelijker om veel geld uit te geven aan een babykamer of kinderwagen, dan aan een niet-tastbaar product. Sommigen moeten wennen aan het idee om te investeren in de diensten van een doula. Maar ga eens na: wat ga jij 'in the end' het meest onthouden van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd? Dat zal niet zijn welke merken kleertjes je kocht of hoe prachtig je wiegje was. Wat je het meest bijblijft is hoe je je voelde. Of je je sterk voelde. Of je je eenzaam voelde. Of je in paniek was. Of je kon genieten. Of je je gesteund voelde. Veel details zul je vergeten, maar dat gevoel kun je jaren later nog terughalen. Er is een tijd geweest dat ik het lastig vond om hardop te zeggen wat een doula kost. Ik vulde voor de ander in dat ze het te duur zouden vinden. Te veel geld voor een product waar je geen cadeaupapiertje omheen kunt doen. Inmiddels weet ik beter. Ik heb zelf gezien en gevoeld wat het doet. Welk enorme verschil het kan maken als een vrouw en haar partner zich ontspannen voelen tijdens hun bevalling. Als ze zich sterk en ondersteund voelen. Als ze zich geen zorgen hoeven maken over praktische zaken. Als ze zich veilig voelen. Als ze volop in het moment kunnen zijn, met een vertrouwd persoon die op de achtergrond aanwezig is. Zonder wisseling van de wacht, zonder dubbele agenda. Iemand die aandacht, rust en vertrouwen uitstraalt. En bij hen blijft. Dat een vrouw positief en met vertrouwen aan haar moederschap begint. Dat ze geen trauma hoeft te verwerken en alleen fysiek hoeft te herstellen van de bevalling. Dat er om die reden gezonde hechting kan plaatsvinden met haar baby. Ik weet wat dat ten diepste waard is. En ook: wat het kost. Wat het kost van mij, van mijn gezin, van mijn omgeving. Tot vijf weken lang op wacht staan: dag en nacht, altijd beschikbaar, klaar om te gaan. Gevolgd door continue ondersteuning en dienstbaarheid bij de bevalling - ongeacht hoe lang die duurt. Mijn hart, mijn hoofd, mijn handen - alles staat in dienst van jouw bevalling als het zover is. En die bevalling staat niet op zichzelf: al in de zwangerschap bouwen we aan een vertrouwensband en doen we het voorwerk voor een zo positief mogelijke bevallingservaring. Je krijgt alles wat ik heb. Hoeveel mag het kosten?
door Rianne Versteeg 10 november 2022
PIJNVERLICHTING // Dit is de Elle Tens. Dit apparaatje geeft pijnverlichting tijdens je bevalling, maar dan zonder medicijnen, risico's of bijwerkingen. Ik weet het, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het zo! De Tens zorgt niet dat je helemaal geen pijn meer voelt, maar haalt wel enigszins de scherpte van de weeën af. Daarnaast stimuleert hij de aanmaak van je eigen pijnstillende hormonen. Met de Tens in je hand en de plakkers op je rug, bepaal je zelf wanneer je op de knop drukt; tijdens elke wee kun je jezelf een boost geven. Wat die boost precies inhoudt? Het voelt als een soort tinteling op je rug. Deze 'stroomschokjes' stimuleren je zenuwbanen. De tinteling onderbreekt het pijnsignaal van de weeën, waardoor je hersenen die weeënpijn minder goed kunnen registreren. Daarnaast zorgt het tintelende gevoel ervoor dat je lichaam makkelijker endorfines aanmaakt. Je kunt de Tens vanaf het begin van je bevalling gebruiken. Naarmate de intensiteit van de weeën toeneemt, zet je hem hoger. Dit kan natuurlijk thuis, maar je kunt hem ook prima meenemen naar het ziekenhuis. Wil jij ook een Tens gebruiken tijdens je bevalling? Je kunt deze bij mij huren . Je ontvangt dan een compleet pakketje: de Tens in schattig bewaartasje, hygiënische electrode-plakkers, snoertjes en reservebatterijen. In je 37e zwangerschapsweek heb je hem in huis en na de bevalling stuur je hem weer naar me terug. Ideaal toch? Ben ik jouw doula? Dan hoef je de Tens niet te huren. Ik heb deze altijd bij me als ik naar een bevalling ga en je mag er gratis gebruik van maken. Ps: Wist je dat sommige zorgverzekeraars het gebruik van een Tens bij de bevalling vergoeden? Check bij jouw zorgverzekering of je de factuur kunt indienen.
door Rianne Versteeg 17 oktober 2022
Zuiver Zwanger is een christelijke zwangerschapscursus. Deze online cursus helpt zwangeren en hun partners om goed voorbereid en met vertrouwen de bevalling in te gaan. Een informatieve cursus die daarnaast ook aandacht besteed aan de Bijbel.
door Rianne Versteeg 13 oktober 2022
VROUWEN // 'Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Zij is meer waard dan edelstenen. Zij omgordt haar heupen met kracht, zij maakt haar armen sterk. Kracht en glorie zijn haar kleding, zij lacht de komende dag toe.' (Spreuken 31:10, 17, 25) De woorden uit Spreuken zijn woorden van een moeder aan haar zoon. De woorden werden van generatie op generatie doorgegeven. Lang geleden was dit ook hoe het ging met wijsheid en kennis over moederschap. Je leerde deze dingen van je familie, van de andere vrouwen uit je stam. Borstvoeding geven, baby’s dragen, bevallen – je zag het de andere vrouwen doen, daardoor waren het normale en vertrouwde processen. Je werd gesupport en ondersteund door de moeders en zusters om je heen, vooral door degenen die het al eerder hadden meegemaakt. Hoe warm en bekrachtigend moet dat gevoeld hebben. Er veranderde de afgelopen decennia een heleboel. We leven niet meer in groepen en families, maar met ons eigen gezin in een eigen huis. We zagen niet meer hoe andere vrouwen hun kinderen kregen. Borstvoeding verdween achter de voordeur. Bevallen verplaatste zich naar het ziekenhuis. Mannen raakten meer betrokken bij vrouwendingen en vrouwen gingen hun mannetje staan in de ‘mannenwereld’. Ja, dat bracht ons goede en mooie dingen. Maar het liet ook veel moois verloren gaan. Veel van de oude wijsheid en ervaring kwam niet meer bij de vrouwen van nieuwe generaties terecht. We gingen onze eigen boontjes doppen, maar zonder dat we hadden gezien hoe anderen voor ons dat deden. Bevallen werd medischer. Opvoeden werd een taak van twee personen, in plaats van dat de hele ‘village’ mee ondersteunde. Vind je het gek dat ouderschap in onze maatschappij soms alles behalve makkelijk is? Dat zwangerschap, bevallen, borstvoeding geven en herstellen van een bevalling zoveel struggles, angst en eenzaamheid veroorzaakt? Natuurlijk ouderschap ‘past’ vaak niet lekker in het snelle, zogenaamd maakbare, individualistische leven dat we nu leven – ver van de natuur en ver van de support van een stam. En daarom deze tip, als je zwanger bent: Zoek support. Zorg dat je het niet alleen hoeft te doen! Praat met andere vrouwen die een positieve bevalling meemaakten, zodat angst minder wordt en je vertrouwen krijgt in het proces. Laat je ondersteunen door een betrokken verloskundige (met wie je ook je zorgen durft te delen) of neem een doula voor extra aandacht en support. Voed je kinderen waar nichtjes, zussen, dochters bij zijn, zodat het weer normaal wordt. Zoek in het moederschap gelijkgestemden: andere vrouwen die weten waar je doorheen gaat en met wie je thee kunt drinken terwijl de kleintjes om jullie heen zijn. Je bent niet gemaakt om het allemaal in je eentje, achter je eigen voordeur te doen! Vrouwen hebben andere (supportende) vrouwen nodig. Dat geloof ik echt. Nog even over de bijbeltekst: Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Ik denk niet dat dit gaat over een fysieke kracht. Ik denk dat dit gaat over een positieve mindset, een warm hart, moed, afhankelijkheid van de Schepper en een behulpzame houding. Een sterke vrouw steekt niet de ogen uit van andere vrouwen in haar omgeving, maar helpt en bemoedigt hen. 
door Rianne Versteeg 25 september 2022
KRAAMTIJD // Toen ik jullie laatst vroeg om DE gouden kraamtip kreeg ik een heleboel reacties. Ik heb ze voor jullie samengevoegd tot 7 tips. 1. RUST. By far het meest genoemd en misschien wel heel logisch... Maar lieve moeders, gun jezelf zoveel mogelijk rust! Blijf boven, laat voor je zorgen, ga niet van alles lopen doen als het nog niet hoeft. Herstellen is nu superbelangrijk. Blijf zo lang mogelijk (deels) in bed. 2. GOEDE VOEDING. Voedzame maaltijden zijn juist nu heel belangrijk. Laat ter plekke voor je koken of vraag visite om een maaltijd voor je mee te nemen. Eet warm (dat vraagt minder energie van je lichaam) en gevarieerd. Drinken is ook belangrijk, kraamvrouwen zweten meer. Doe je thee in een thermosbeker, dat scheelt frustratie. 3. HULP VRAGEN. Het is fijn als je partner zo lang mogelijk thuis kan zijn om je te ondersteunen. Vraag ook familie of vriendinnen als oppas voor je oudere kids of om huishoudelijke taken uit handen te nemen. Schakel ook hulp in voor mentale steun als je dat nodig hebt. Een postpartum-doula kan hierbij waardevol zijn. 4. HECHTING. Laat dit je belangrijkste taak zijn: hechten met je kindje. Neem de tijd om hem te leren kennen en ga lekker vaak huid-op-huid met hem liggen. Gewoon (half) bloot in bed, met baby aan de borst of op je buik. Je zult merken dat dit positieve uitwerking heeft op jou en je kind. 5. VISITE. Zo min mogelijk, wel te verstaan. Spreek een duidelijk tijdsvak af met je bezoek en voel je niet bezwaard om het bezoek van buiten je 'inner cirkle' nog even (of wat langer) uit te stellen. 6. ZELFZORG. Een open deur misschien, maar het is belangrijker dan ooit. Grijp je kans wanneer je even hulp hebt of je kindje slaapt: neem een uitgebreide douche, smeer jezelf lekker, doe een extra dutje of boek een postpartum-massage. Alles waar jij van oplaadt. 7. JE GEVOEL VOLGEN. Instinct, intuïtie, moedergevoel - hoe je het ook noemt. Je hoeft niet te doen wat iedereen doet of wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Volg je eigen pad, op je eigen tempo. En wees daarbij mild voor jezelf; het hoeft niet perfect, het mag met vallen en opstaan. Jullie groeien als ouders met je baby mee. Neem de tijd. ❤ Extra: Je kunt van tevoren een kraamplan maken, samen met je partner. Waarom wel goed voorbereid zijn op de bevalling, maar niet om de kraamtijd? Het is fijn als jullie hier van tevoren samen over hebben gesproken en jouw wensen in ieder geval bij hem, maar later ook bij de kraamzorg, bekend zijn. Voorbeeld van een kraamplan: Maak je eigen Kraamplan – kiki-mae Luister ook onze podcasts over de kraamtijd: PODCAST // 08 Tips voor een fijne kraamtijd (zuiverzwanger.nl) PODCAST // 19 Zorgen voor je postpartum lichaam (zuiverzwanger.nl)
Lees meer blogs
Share by: